Wyposażenie restauracji jest bardzo ważnym elementem każdego lokalu. To właśnie kuchnia, w połączeniu z wykwalifikowaną kadrą, sprawia, że możemy serwować dobre posiłki, wydawane szybko i bez zbędnej zwłoki. Aby dobrze wyposażyć kuchnię w restauracji potrzebujemy zakupić dobrej jakości sprzęt, który najczęściej jesteśmy w stanie dostać w dobrych hurtowniach zajmujących się dostarczaniem rozwiązań dla gastronomii. Jakie sprzęty musimy mieć, a jakie warto dokupić? Na co zwrócić uwagę? O czym musimy pamiętać podczas wybierania.
- Drobne akcesoria kuchenne
- Dobra chłodnia
- Piec
Drobne akcesoria kuchenne
Może nie są niezbędne, jednak z całą pewnością przyspieszają pracę nad zamówieniami z sali. Urządzenia takie jak dobry zestaw noży, blendery, miksery, szatkownice i inne pomogą nam w szybkim przygotowaniu potraw, a także mocno odciążą obsługę kuchni w sytuacji, gdy w restauracji jest duży ruch i trzeba zrealizować wiele zamówionych dań jednocześnie. Z pomocą dobrego, drobnego sprzętu kuchennego minimalizujemy również ryzyko pomyłek czy nieprawidłowo przygotowanego jedzenia, a także usprawniamy pracę i minimalizujemy ryzyko skaleczeń czy innych obrażeń pośród załogi.
Dobra chłodnia
Wyposażenie gastronomii praktycznie nie istnieje bez dobrej jakości lodówek, szafek chłodniczych i innych urządzeń mających na celu utrzymać świeżość wielu produktów, jak mięso, owoce morza, ciasto czy owoce i warzywa. Z tego względu przy wyborze maszyn do zapełnienia chłodni powinniśmy kierować się jakością wykonania, trwałością i niezawodnością. Często wiąże się to z koniecznością zakupu markowych, droższych urządzeń, jednak w zamian dostajemy niezawodne stanowisko do przechowywania produktów, które później świeże trafią na talerze naszych gości.
Piec
Bez pieca i kuchni jako takiej nie może istnieć żadna restauracja. Niezależnie od tego, czy szukamy pieca do pizzy, ze stanowiskiem na przygotowywanie steków czy do innego rodzaju kuchni, powinniśmy zadbać o to, aby miał on odpowiednią moc i rozmiar paleniska. Dzięki temu będziemy w stanie szybko przygotowywać zamówione posiłki, a nawet bardzo ruchliwy dzień nie spowolni naszej pracy i tempa wydawania serwisu.
Dobrze wyposażona kuchnia to podstawa dla każdej restauracji. Jeżeli zadbamy o sprzęt, będziemy w stanie szybko i efektownie pracować, co przełoży się na zadowolenie klientów i ich powrót przy najbliższej okazji. Dlatego wybierając sprzęt do lokalu dobrze jest kierować się przede wszystkim jakością i trwałością maszyn i innych sprzętów, a dopiero potem ich ceną.
Artykuł Partnera